CSS Background ile html sayfamızın arkafonlarının özelliklerini değiştirmemizi sağlar. Örnek: 
 

<html> 
<body> 
<head> <title>Css</title> 
<style type="text/css"> 
<!-- p { background-color :#00ff00; 
            background-image : url ("resim_adi.gif"); 
            background-position : center; 
            background-repeat : repeat-y; } --> 
 </style>
<body>
<p>Web Dersleri</p> 
</body> </html>


 

background-color :

arka fonun rengini belirler. Css’te renkleri blue, red gibi tanımlayabileceğimiz gibi Html kodunu vererekte tanımlayabiliriz.



 

background-image :

Arka fonu bir resim dosyası yapmak için kullanılır. url etiketinin içine resim dosyasının yolu ve ismi tam olarak yazılmalıdır.



 

background-position : 

left :

Arka fondaki resmin sadece sol tarafta olmasını sağlar.


center :

Arka fondaki resmin sadece sol tarafta olmasını sağlar.


right :

Arka fondaki resmin sadece sol tarafta olmasını sağlar.



 

background-repeat :

Arkafondaki resmin tekrarlanması istendiğinde kullanılır.



repeat :

Tüm yönlerde tekrar edilmesini sağlar.


repeat-x

: X (yatay) yönünde tekrar edilmesini sağlar.


repeat-y :

Y (dikey) yönünde tekrar edilmesini sağlar.


no-repeat :

Resmin tekrar edilmeyerek bir kere gösterilmesini sağlar



Global Stil Şablonları bir önceki örnekte yaptığımız h2 etiketinin tüm sayfada aynı özellikte olması istendiğinde kullanılır. Bunu için Stil Şablon özellikleri sayfanın başlangıcında (<head></head> etiketleri arasında) tanımlanmalıdır. Örnek ile biraz daha ayrıntılı inceleyelim. 
 

Html Etiketi Etiketin Web Sayfasındaki görüntüsü
<html> <head> 
<title>Css</title> 
<style type="text/css"> 
<!-- h2 {font-size:30pt; color:red} --> 
</style> 
</head> <body> 
<h2>Web Bilgileri</h2> 
</body> </html>

Web Bilgileri

  Yukarıdaki örnekte Sayfa içerisinde kullanacağımız tüm h2 etiketlerinin özelliklerini sabitlemiş olduk. Yani sayfa içerisinde nerede kullanırsanız kullanın h2 etiketinin stil özellikleri hep aynı olacaktır. Yazım kurallarına biraz değinirsek, Stil Şablon tanımlamaları <head> </head> etiketleri arasında <style type="text/css"> ile başlayıp </style> ile bitmelidir. <!-- Etiketi Css’den anlamayan tarayıcıların bu kısmı geçmesini sağlıyoruz. Bu saklama işlemi --> etiketi ile son bulur.

Bağlantılı Stil Şablon

 Global stil şablonu ise sitemiz içerisindeki tüm sayfalarda aynı stil özelliklerini kullanmak istediğimizde kullanabiliriz. Şöyleki;

Her zaman olduğu gibi stillerimizi yukarıda örneklerini verdiğimiz şekilde hazırlarız. Fakat bunu html dosyamızın içerisinde değil de boş bir sayfaya yazarız. Sonra onu kaydederken css uzantılı bir şekilde kaydederiz. Ardından da html dosyamızın içerisine yine <head> </head> etiketleri arasına <link rel="stylesheet" type="text/css" href="dosya_ismi.css"> şeklinde ekleriz. Şimdi hemen bir örnek verelim.

h1 {font-size:13pt; color:green}h2 {font:20pt; color:blue}

h3 {font-size:15pt; color:red}

    Bu dosyamızı stil.css olarak kaydedelim. Şimdi de html dosyamıza gelelim. Html dosyamızın kodları da şu şekilde olmalıdır.

Html Etiketi Etiketin Web Sayfasındaki görüntüsü
<html> <head> 
<title>Css</title> 
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="stil.css"> 
</head> <body> 
<h1>Web Bilgileri</h2> 
<h2>Web Bilgileri</h2> 
<h3>Web Bilgileri</h2> 
</body> </html>
Web Bilgileri 
Web Bilgileri 
Web Bilgileri

 

Html  dosyasının kodları arasında geçen <link rel="stylesheet" type="text/css" href="stil.css"> kodu stil.css dosyasındaki stil özelliklerini kullanmamızı sağlar. Bu kodu istediğimiz diğer html dosyalarına da eklediğimizde orada da kullanabiliriz. Böylelikle her sayfada stil özellikleri tanımlamamış, başlangıçta tanımladığımız stil özelliklerini kullanarak hem koddan tasarruf etmiş oluruz hem de paradan :) Biz bundan sonraki tüm Stil Şablon örneklerimizde Global Stil Şablonu kullanacağız. Bu yüzdenCss ile Html dosyalarımız beraber olacak böylece de konuyu kavrama ve anında uygulamanız daha kolay olacak. Şimdi Css’in etkidiği Html etiketlerini hangi özelliklerini değiştirdiğini görelim.

    Böylelikle her sayfada stil özellikleri tanımlamamış, başlangıçta tanımladığımız stil özelliklerini kullanarak hem koddan tasarruf etmiş oluruz hem de paradan :) Biz bundan sonraki tüm Stil Şablon örneklerimizdeGlobal Stil Şablonu kullanacağız. Bu yüzden

Css ile Html dosyalarımız beraber olacak böylece de konuyu kavrama ve anında uygulamanız daha kolay olacak. Şimdi Css’in etkidiği Htmletiketlerini hangi özelliklerini değiştirdiğini görelim



Yerel Stil Şablonu

     Css giriş sayfasında belirttiğimiz gibi Yerel Stil Şablonlar, uygulanacak etiketi sadece bir kez bulunduğu yerde(yerel) etkiler. Şimdi bir örnek verelim

Html Etiketi Etiketin Web Sayfasındaki görüntüsü
<html>
<head>
<title>ilk örnek</title>
</head>
<body>
<h2>Web Bilgileri</h2>
<h2 style=font-size:15pt; color:red>Web Bilgileri</h2>
</body>
</html>

Web Bilgileri

Web Bilgileri



     Bu örneğimizi css.htm adıyla kaydedip tarayıcı yardımıyla açtığımızda iki tane Web Bilgileri yazısıyla karşılacağız. Fakat gördüğünüz gibi bunların yazım tarzı farklı olacak. Çünkü biz ikinci h2 adlı etiketimize etkimek üzere bir stil şablon ekledik.



« 1 »